Kurkvloeren

Voor degene die op zoek is naar een milieuvriendelijke vloer, is een kurkvloer een uitstekende keuze aangezien kurk een 100% ecologisch natuurproduct is. Dit is echter niet de enige reden om te kiezen voor een kurkvloer. Andere grote pluspunten van een kurkvloer hangen samen met de uniek samenstelling van kurk en de honingraat structuur, waarbij zowel de miljoenen cellen als de tussenliggende ruimtes met een soort lucht zijn gevuld. Dit geeft een kurkvloer een fantastische isolerende eigenschap. Tevens wordt de warmte uitstekend vastgehouden waardoor de kurkvloer zelfs op blote voeten erg comfortabel aanvoelt. Door de hoe elasticiteit van kurk heeft de vloer een geluidsdempend werking en is daardoor uitstekend geschikt voor gehorige ruimtes of ruimte van een zekere mate van geluidsisolatie nodig is zoals in appartementen.

Kwaliteit kurkvloeren

Bijna alle kurkvloeren worden vervaardigd uit Spaanse en Portugese kurkeiken. De schors van de kurkeik bestaat geheel uit kurk en wordt gemiddeld elke negen jaar geoogst. Tijdens dit oogstproces wordt de kurkeik zelf niet beschadigd. Na het kookproces en het drogen van de schors wordt de kurk gemalen en bij hoge temperatuur samengeperst waardoor de aanwezige hars in de kurk smelt. De gesmolten hars verbindt de kurkkorrels aan elkaar. Zonder enige kunstmatige toevoeging ontstaat er een stevige structuur. De kwaliteit van een kurkvloer hangt in belangrijke mate van af van de persdichtheid. De dichtheid ligt meestal tussen de 400 en 650 kilogram per kubieke meter. Hoe hoger de dichtheid, hoe slijtvaste de vloer is.

Een traditionele kurkvloer of een zwevende kurkvloer

Bij een traditionele kurkvloer worden er kurktegels gebruikt die vastgelijmd worden op de ondergrond. Bij een zwevende kurkvloer worden er stroken gebruikt die los op de ondergrond worden gelegd met een klik- of schuifsysteem (messing en groef) zoals bij laminaat. Bij een schuifsysteem (messing en groef) dienen de stroken aan elkaar vast gelijmd te worden. Er is echter geen verschil in kwaliteit van de twee soorten. De keuze tussen traditionele kurkvloer en de zwevende kurkvloer hangt met namen af van de ruimte waar de kurkvloer gelegd gaat worden en of er wel of geen vloerverwarming onder komt. Tot slot niet geheel onbelangrijk het budget dat iemand eraan wil besteden. Om een juiste keuze te maken zijn de voor en nadelen van een traditionele kurkvloeren en zwevende kurkvloeren hieronder kort beschreven. Wilt u een extra stille vloer en is de vloer op de begane grond waarbij het beton droog is en wilt u zulke klein mogelijk naden tussen de vloerdelen dan is de traditionele kurkvloer de beste optie.

Voordelen Traditionele kurkvloer

 • Kan strakker gelegd worden
 • Werkt minder dan een zwevende kurkvloer
 • Is nog stiller dan een zwevend kurkvloer

Nadelen Traditionele kurkvloer:

 • Niet te verhuizen
 • Duurder dan een zwevende kurkvloer
 • Is lastiger zelf te leggen

Wordt de vloer in een appartement gelegd dan moet er rekening worden gehouden met een geluidsdempende ondervloer en moet de vloer mee verhuisbaar zijn dan is zwevende kurkvloer de beste optie. Tevens is het een werkingsarm product en door de muurkanten af te stoppen met stukjes kurk zorgt u ervoor dat u geen last krijgt van harde contactbruggen die geluid kunnen transporteren.

Voordelen van een zwevende kurkvloer:

 • Is goedkoper dan een traditionele kurkvloer
 • Is eenvoudig zelf te leggen
 • Is makkelijk eruit te halen
 • Als het geen schuifsysteem betreft (messing en groef) dat aan elkaar verlijmd dient te worden kan de kurkvloer altijd mee worden verhuist

Nadelen van een zwevende kurkvloer

 • Werkt meer dan traditionele kurkvloer 
 • Klinkt holler dan een traditionele kurkvloer

Variaties in kurkvloeren

Er is een grote variatie in structuren en kleuren. Gaat u voor "natuurlijk" kurk, dan hangt de kleur af van de streek waar de kurk vandaan komt en de temperatuur waarbij de kurk is geperst. Door kleurstoffen in de kurk te verwerken zijn echter ook tal van andere kleurstellingen en motieven mogelijk.

In welke ruimte worden kurkvloeren toegepast

Welke vorm of kleur u ook kiest, u kunt een kurkvloer bijna overal toepassen, zelfs in vochtige ruimtes als de keuken en de badkamer. Kurk is namelijk van nature waterafstotend. Daarnaast is het brandwerend, gemakkelijk in het onderhoud en rot- en schimmelvrij. Ook heeft het een antistatische werking, waardoor het stof en huismijt afstoot. Kurkvloeren zijn daardoor prima geschikt voor mensen met astma of andere luchtaandoening